Kuchnia tajska -

Kuchnia tajska

Lech Tkaczyk
Wydawnictwo: Astrum
ISBN: 978-83-7277-613-6
Język: Polski
Data wydania: września 2012
Liczba stron: 153
Rozmiar pliku: 1,4 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
24,50 zł
Nasza cena:
14,00 zł



Wybrany format: Ebook  - Lech Tkaczyk w formacie PDF


A A A

E-book – "Kuchnia tajska". Seria książki kucharskie. Zdrowie

Kuchnia tajska kojarzy się nam z egzotyką. Zwłaszcza, że zgłębiając jej tajniki można się dowiedzieć, jak smakują mrówki, koniki polne czy szarańcza!
Tajska sztuka kulinarna uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Jej symbolem jest curry, podstawowym składnikiem ryż, a tajemnicę smaku stanowią lokalne, najostrzejsze na świecie przyprawy. Komponując je z wieprzowiną, mięsem drobiowym czy różnorodnością owoców morza, otrzymujemy całe bogactwo egzotycznych smaków i kolorów. Charakterystyczna dla kuchni tajskiej jest również dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami. A łączenie lokalnych składników z pochodzącymi z innych stron świata pozwala tworzyć dania niezwykłe, co umożliwiają przepisy zebrane w tej książce. Warto spróbować!

Spis treści

Wstęp
Kilka słów o tradycyjnej kuchni tajskiej
Metody gotowania w tajskiej kuchni
Narzędzia kuchenne przydatne do potraw tajskich
Kulinarne fundamenty smakowe tajskiej kuchni
Zioła i przyprawy
Pasty
Sosy
Grzyby
Ryż

PRZEPISY
Przekąski
Sałatki
Dania z owoców morza i ryb
Dania z drobiu
Dania z wieprzowiny
Dania z wołowiny
Dania z warzyw i grzybów
Zupy
Desery
Bibliografia