Dieta funkcjonalna. Nowe spojrzenie na zdrowe żywienie -

Dieta funkcjonalna. Nowe spojrzenie na zdrowe żywienie

Lech Tkaczyk
Wydawnictwo: Astrum
ISBN: 978-83-7277-609-9
Język: Polski
Data wydania: czerwca 2012
Liczba stron: 232
Rozmiar pliku: 2,3 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
27,00 zł
Nasza cena:
16,00 zł



Wybrany format: Ebook  - Lech Tkaczyk w formacie PDF


A A A

E-book – "Dieta funkcjonalna. Nowe spojrzenie na zdrowe żywienie". Seria zdrowie. Zdrowe diety

Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT) wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się na dodawaniu do zwyczajnych (ale przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia) posiłków leczniczych ziół przyprawowych. Jest zatem niekłopotliwa i niedroga, a systematycznie jej stosowanie przynosi wiele korzyści, takich jak spowolnienie procesów starzenia, poprawa witalności, ograniczenie negatywnych skutków stresu i – co najważniejsze – zintensyfikowanie procesu leczenia wielu schorzeń.

"Dieta funkcjonalna.  Nowe spojrzenie na zdrowe żywienie" to publikacja twórcy Diety funkcjonalnej. A któż nie przedstawi lepiej założeń niż sam autor? Największym atutem tej pracy jest podział ziół przyprawowych ze względu na ich właściwości lecznicze. Poza tym książka ta opisuje dokładnie zasady przygotowywania zdrowotnych posiłków, przybliża wiele ciekawych, a zapomnianych ziół przyprawowych, charakteryzuje mieszanki i herbaty skomponowane zgodnie z zaleceniami DFLT (pozbawione wszelkiego typu wzmacniaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników etc.).

Słowem każdy – bez względu na wiek, płeć, stan zdrowia czy preferencje kulinarne – znajdzie w niej coś dla siebie.

Spis treści

Od Autora

Wstęp.
W poszukiwaniu diety doskonałej, czyli dla kogo i dlaczego napisałem tę
książkę

Rozdział 1.
Czym właściwie są przyprawy, czyli co nam natura dała


Rozdział 2.
Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka, czyli zioła lecznicze jako przyprawy w kuchni, a tak naprawdę o tym, że człowiek podjeść lubi, dlatego każdy posiłek po
winien spełniać określone wymagania organizmu

Rozdział 3.
Co warto wiedzieć o układzie trawiennym, przemianie materii, dietetyce, piramidzie żywieniowej i składzie chemicznym ziół przyprawowych, by Dieta Funk
cjonalna Lecha Tkaczyka spełniła oczekiwania zdrowotne

Rozdział 4.
Dieta Funkcjonalna a tajemnice kuchni, czyli o tym, jak używać przypraw o charakterze leczniczym

Rozdział 5.
Stosowanie Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka w kuchni

Zioła odtruwające i odmładzające – hamujące procesy starzenia, antynowotworowe
Zioła dobrej przemiany materii i radości życia – odchudzające
Zioła antystresowe
Zioła koncentracji i sprawności umysłu
Zioła sił witalnych – wzmacniające i zwiększające odporność organizmu, afrodyzjaki
Zioła antymiażdżycowe – zmniejszające ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia: miażdżycę, zawał serca, powstawanie żylaków
Zioła zdrowego układu oddechowego
Zioła zdrowej skóry i silnych włosów
Zioła antyreumatyczne – spowalniające proces postępowania osteoporozy, przywracające sprawność ruchową

Rozdział 6.
Najważniejsze zioła Diety Funkcjonalnej w pigułce


Zakończenie

Bibliografia

Wykaz tabel i rysunków